Matis, portret Dragan Babović 1989.g.

Portrait of Henri Matisse, detail, acrylic on canvas 55x65cm

Stodvadesetogodišnjica rođenja velikog francuskog slikara Anri Matisa, rođenog 31. decembra 1869. bila je povod da naslikam više njegovih portreta te da prirednim izložbu u Beogradu. Izložba se održala od 10. do 16. januara 1990.g. odmah posle novogodišnjih praznika, u galeriji NOA, u blizini Hrama Svetog Save. Izložbu je otvorio veliki poznavalac i ljubitelj slikarstva Dragan Marković Mare, otac beogradskog bluza i osnivač grupe - Di Luna Blues Band. Danas te galerije nema. Na njenom mestu je velika stambena zgrada sa bankom u prizemlju.

Izložio sam deset slika slikanih akrilikom na platnu formata 65x55cm. Portrete sam slikao na osnovu slobodne asocijacije na Matisovo delo, koristeći se detaljima sa njegovih slika da sastavim portrete koji će bar nekim delom ličiti na njega. Na kraju se potpuno oslobađam imperativa sopstvenog zadatka te pravim poslednji portret Matisa u vidu jedrilice koju sam nazvao čarobna lampa a koja plovi kroz vreme. Ovde izlažem deo tih slika, kao i crteže i ostale pripreme za izložbu. 

henry matisse 120 portrait dragan babovic Izložba je imala i mali plakat u kome sam pozvao publiku na izložbu. Plakat sam u ono vreme kucao na pisaćoj mašini a slike fotokopirao u fotokopirnici, lepio na jedan papir, pa onda ponovo kopirao da bih dobio štampani primerak. Danas je to, pomoću računara, mnogo lakše izvesti.

plakat izložbe Matis 120

Portret Matisa u vidu njegove slike akvarijuma sa crvenim ribicama. 

Henry Matisse-slika-Dragan-Babović-Matis-kao-akvarijum

Portret Matisa u vidu čarobne lampe ili jedrilice koja plovi kroz vreme.

Henry Matisse-slika-Dragan-Babović-Matis-kao-jedrilica

Pre slika na platnu nastao je i ovaj crtež Anri Matisa na papiru.

Katalog izložbe.

MATIS KATALOG 2 - BABOVIC

MATIS KATALOG DRUGA BABOVIC

Priprema za izložbu je izgledala ovako - skice budućih portreta sa zapisanima idejama za naslove.

priprema izložbe Matis 120 dragan babović

 

Slike u ambijentu.

ambijent babovic anri matis