ANETA-ILIC-operska-pevačica-autor-fotografije-DRAGAN-M-BABOVIĆ

Za fotografa je izazov da napravi portret neke poznate ličnosti. Meni se ukazala prilika da snimim portret Anete Ilić, jedne od naših najistaknutijih koncertnih operskih pevačica, profesorka solo pevanja na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu. Bilo je to u jesen 2009. godine. Trebalo je napraviti nekoliko portreta koji bi poslužili za koncertne plakate i omote kompakt diskova. Od nekoliko desetina veoma uspešnih portreta sačinjenih tog sunčanog jesenjeg dana, najdraži, i meni i njoj, je odraz u staklenoj fasadi Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Dodatni zadatak je bio da narednih dana snimim i trio Donne di Belgrado - Aneta Ilić, sopran, Stana Krstajić, flauta i Natalija Mladenović, klavir. 

Kao velikom ljubitelju ozbiljne muzike, bila mi je velika čast da mi poziraju istinske umetnice, koje su svojom izvođačkom umetnošču dale veliki dorinos srpskoj muzici. Tim pre, što u svoj bogati repertoar, pored najpoznatijih svetskih kompozitora, redovno uvršćuju muziku domaćih kompozitora kao što su Dragana Jovanović, Isidora Žebeljan, Dejan Despić i drugi.