DUŠAN RADIĆ, foto: Dragan M. Babović, 2009

Dušan Radić (Sombor, 10. april 1929 — Beograd, 3. april 2010) bio je srpski kompozitor, profesor i redovni član SANU. Upoznao sam ga lično na jednoj slikarskoj izložbi Maje Grečić Rajković, 21. septembra 2009.g. u Galeriji SULUJ na beogradskim Terazijama. On je došao na otvaranje izložbe sa svojim sinovima blizancima Mišom i Darkom Radićem, koji sviraju u Simfonijskom orkestru Radio Beograda i Beogradskoj filharmoniji. Mišu i Darka sam upoznao preko slikara Pere Rajkovića. 


Čuveni kompozitor, veliki ljubitelj slikarstva, je bio raspoložen za priču. Zamolio sam ga da ga fotografišem tako da se u pozadini vidi imaginarni pejzaž koji je slikala Maja Grečić Rajković. Namerno sam izabrao tu sliku sa ekspresionističkim i fovističkim bojama, kako bih dočarao bogatstvo duha Dušana Radića. Tako je nastala ova fotografija, verovatno poslednja u njegovom životu, jer je, na žalost, umro posle šest meseci. 


Poslao sam sinovima fotografiju preko mejla, a oni su mi se zahvalili i rekli kako se Dušan, pored muzike, bavio slikarstvom, fotografijom, a objavio je i dve zbirke pesama za decu - Dečji vrt i Vesela plovidba.

Nakon očeve smrti, sinovi su postavili na jutjub najznačajnija dela koja je komponovao njihov otac. Pored klasičnih dela, među kojima su mnoga posvećena srpskim istorijskim događajima, objavljena je i filmska muzika koju je komponovao za strane filmove, od kojih su najpoznatiji Džingis Kan i Dugi brodovi. Autor je oko 200 radova, među kojima se izdvajaju opere: LJubav to je glavna stvar i Smrt majke Jugovića (do danas neizvedena); balet – Balada o mesecu lutalici; orkestarska dela – Sinfonieta, Concertino za klarinet i orkestar, Varijacije na  narodnu temu, Simfonijske slike, Divertimento za gudački orkestar, Sinfonia Serena;, niz kamernih ostvarenja – Sonata Lesta za klavir, koja je zajedno sa horskim Gungulicama, po konceptu opatijske tribine uvrštena u antologiju jugoslovenske muzike, Četiri sonatine za klavir, Tri preludijuma za klavir, Bagatela za duvački kvintet i vokalno instrumentalna dela – Ćele kula, U očekivanjeu Marije, Uspravna zemlja, triptih Opsednuta vedrina, Učitelji, Vukova Srbija, Glasovi sa Šumarica, Pohvala Vatri, Vučja so i Oratorio profano.

 

DUŠAN RADIĆ fotografija Dragan M Babović za jutjub


Ponosan sam što su Miša i Darko na sve jutjub priloge stavili moju fotografiju Dušana Radića.

Muzičko delo Dušana Radića zavređuje pažnju ljubitelja muzike.