Manastir Đurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, je avgusta 2013. godine obeležavao 800 godina postojanja, 3. avgusta je bila svečana akademija, a 4. avgusta liturgija. Moj brat od strica je dobio zadatak da organizuje tu proslavu pa me je još u martu 2013. poveo da snimam pripreme i kasnije svečanost koja je trajala dva dana u avgustu. Ta proslava će ostati zapamćena u istoriji Crne Gore. Važno je reći da su u Beranama rođeni i moj i bratovljev otac, i naši dedovi, te je ova poseta za mene imala sudbinski naboj i značaj. Zahvaljujući tome sam imao čast da upoznam vladiku Budimljansko-nikšićkog Joanikija Mićovića

RADOST PRAVOSLAVLJA, Fotografije, Dragan Babović
RADOST PRAVOSLAVLJA

printovi raznih dimenzija.

PATRIJARH I VLADIKA, Fotografije, Dragan Babović
PATRIJARH I VLADIKA

printovi raznih dimenzija

Kada nam je pokazivao manastir, u posetu su došli učenici prvih razreda osnovne škole, pa sam zamolio vladiku da ga snimim dok sa radošću deci priča o ovoj svetinji. Tu je nastala fotografija koju sam nazvao "Radost pravoslavlja", koja će osvojiti prvu nagradu na međunarodnom fotokonkursu "Pravoslavlje na internetu" koji svake godine organizuje Društvo ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja “Beofoto” u Beočinu kraj Novog Sada.

VLADIKA JOANIKIJE, 2013, Fotografije, Dragan Babovič
            VLADIKA JOANIKIJE, 2013

            printovi raznih dimenzija

VLADIKA JOANIKIJE, 2013, Fotografije, Dragan Babovič
     VLADIKA JOANIKIJE MIĆOVIĆ, 2013.

     printovi raznih dimenzija

Pripremajući se za poznanstvo sa vladikom, iz Beograda sam mu poneo na poklon crnobelu fotografiju Patrijarha Irineja, koga sam slikao na nekoj svečanosti na Trgu Republike u Beogradu. Vladiki se portret dopao pa ga je odmah stavio na glavni zid, a to je bila prilika da njega i patrijarha snimim u istom kadru. Kako je vladika veoma fotogeničan, a likom podseća na Njegoša, morao sam da napravim par snimaka pored prozora koristeći prirodno svetlo.

Sve se to dešavalo 2013.g. kada se nije moglo pretpostaviti da će se osam godina kasnije, tj. 2021. godine upokojiti jedan za drugim Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Patrijarh srpski Irinej, te da će Joanikije Mićović biti izabran za novog Mitropolita crnogorsko-primorskog.