Sa pojavom prvih digitalnih fotoaparata fotografisanje je postalo mnogo lakše. Kada sam 2002. godine nabavio prvi digitalni foto aparat, želeo sam da snimam dokumentarne snimke o Beogradu. Pala mi je zamisao da napravim kompakt disk sa fotografijama Beograda koji sam i izdao 2003.g. pod nazivom CD BEOGRAD 1200 fotografija, svestan da se Beograd brzo menja, da su novi investitori "napali" grad, a pre svega stare četvrti u kojima sam živeo kao dečak, kao što su Čubura i Neimar, te da će stara arhitektura, koja je inače bila u veoma lošem stanju, vrlo brzo biti zamenjena novom i da će se malo kasnije malo ko sećati šta je tu nekada bilo. Hteo sam da tim dokumentarnim fotografijama, koje nemaju umetničku vrednost, sačuvam od zaborava bar nešto. Godina 2003. je bila veoma plodna. Izdao sam tri kompakt diska (Beograd, Herceg Novi, Dubrovnik) sa više hiljada fotografija. Ovde predstavljam CD Beograd

CD BEOGRAD 1500 FOTOGRAFIJA DRAGAN BABOVIĆ

CD BEOGRAD O AUTORU DRAGAN BABOVIĆ

Uvek sam se pitao zašto sam toliko vezan za Beograd, Herceg Novi i Dubrovnik, a to mi se razjasnilo upravo u procesu snimanja ova tri grada, kada sam shvatio da svi imaju tvrđave od kamena u kombinaciji sa drvetom i kovanim gvožđem, istim onim materijalima od kojih je sastavljena i Niška tvrđava u kojoj sam provodio najlepše dane ranog detinjstva, pre nego što sam se doselio u Beograd 1961. godine.

 

Ovde ću objaviti fragmente sa tog diska. 

SRPSKA DIJASPORA

Beograd iz hiljadu uglova
23. јула 2003. 

Na pitanje mnogih koji posećuju Beograd, kao i samih Beograđana i turističkih poslenika “Šta poneti iz Beograda kao uspomenu?”, autor Dragan Babović odgovara – Beograd! S tom idejom vodiljom napravio je više od dve hiljade fotografija Beograda od čega je 1.200 smestio na kompakt disk pod nazivom “Beograd 1200 fotografija”. Ovo je prvi CD o Beogradu koji bez ikakve automatike, vođen rukom samog korisnika, omogućava da se Beograd putem kompjutera sagleda iz hiljadu uglova. Tako ljubitelji našeg glavnog grada na jednom CD-u sa sobom zauvek nose uspomene na ovaj kosmopolitski grad. 
Fotografije Beograda, autora Dragana Babovića, svedočanstvo su o jednom vremenu koje ne štedi ne samo ljude, već ni arhitekturu, ni prirodu samu. Zahvaljujući ovoj velikoj kolekciji od više od 1.200 fotografija od zaborava je sačuvan veliki broj prelepih fasada, ali i malih kuća koje će već sutra biti srušene i više se niko neće sećati šta je tu nekada bilo, kaže Zoran Jovanović, direktor fotografije.
Fotografije su svrstane u 12 foldera – Knez Mihailova, Centar, Kalemegdan, Skupština, Slavija, čubura, Neimar, Crkve, Spomenici, Parkovi, Reke, Detalji – kulturi ovog podneblja daju jedinstven, originalan i na svaki način poseban pečat. Tu su prelepe fasade u centru grada, porodične kuce na Neimaru, Hram Svetog Save, Saborna crkva, Ušće, zeleni parkovi puni sunca, stare oronule fasade koje govore o prošlim vremenima, dela moderne arhitekture, puno detalja kao što su cvetne terase, prozori, vrata, kapije, reljefi, dvorišta.
“Za stare Beograđane ovaj CD predstavlja odličan podsetnik, za one koji žive u dalekom svetu, ovo je nešto što treba da pokažu svojim prijateljima i kolegama, a za mlade, ovo je inspiracija za budućnost”, kaže Babović. Njegova želja nije bila da napravi suvenir, već dokumentarni prikaz grada. Babović, koji se osim fotografije bavi i slikarstvom, kaže da je nešto slično tražio i u ostalim velikim gradovima, ali da na ništa tako nije naišao.
“Svi nude neke slike grada koje su uvijene u neku˜oblandu,˜šminku. Tražio sam i u Beogradu nešto slično i naišao samo na dva CD-a koji su zapravo slični po tematici, ali su čista automatika, odnosno, ukoliko ne znaš da ih koristiš, ne znaš gde će te odvesti. Ja sam već neke svoje CD poklonio prijateljima u Americi. Naši zemljaci tamo su bili oduševljeni. Jedan je čak prikazivao u IBM-u i ljudi koji tamo rade sada hoće da dođu u Beograd”, kaže Babović.
Fotografije nemaju nikakav tekst, objašnjenje ili komentar. CD se može nabaviti u knjižarama IPS u Kulturnom centru Beograda, Knjižari MAMUT, SKC i drugim prodajnim mestima. 
https://www.srpskadijaspora.info/beograd-iz-hiljadu-uglova/