STIJEPO BRBORA, AUTOR DRAGAN M. BABOVIĆ

Ugao snimanja koji izabere neki fotograf je zapravo njegov ugao gledanja. Upravo taj ugao me je odmah zainteresovao kod drubrovačkog fotografa Stijepa Brbore, koga sam upoznao na danima fotografije u Rovinju (Rovinj Photodays). Do tada ga nisam poznavao, a zapazio sam ga jer bi često legao na sred ulice i iz tog ugla snimao scene iz života, dakle po ponašanju sličnom meni. Kasnije sam saznao da se radi o jednom od najpoznatijih autora erotske fotografije. Kroz upoznavanje njegovog bogatog opusa, potvrdio sam sebi da se radi o stvaraocu koji neguje uvek poseban, veoma lični ugao gledanja na život, a naročito na žene.

STIJEPO BRBORA, ROVINJ, AUTOR DRAGAN M. BABOVIĆ

Kasnije smo se često viđali što u Beogradu, što u Dubrovniku. Ceneći ono što pišem o fotografiji i fotografima, zamolio me je da mu i ja, pored drugih pisaca, napišem uvodnik za njegovu knjigu "Death, Fuck, Gang, Love", koja je izdata 2014. godine i odmah rasprodata.

U uvodniku sam ukazao da se erotika na fotografijama Brbore odlikuje potpuno novim pristupom, da ima toliko novog da kaže i ispriča, da on svojim fotografijama oslobađa ženu prikazujući je kao najlepši deo prirode, oslobađajući i nju i nas. Ono što želi da nam saopšti ovaj iskreni autor sa dečačkim osmehom je da gubimo vreme na sporedne stvari dok nam ljubav zbog koje smo i stvoreni surovo izmiče. Stijepo Brbora nam nju prikazuje tako očigledno i nevino, uprkos iskvarenom u nama, koje čini da to tumačimo kao šok. Iz knjige u kojoj je objavljeno 400 crno belih fotografija izdvajam ove dve meni drage zbog svoje lirike.

 

stijepo brbora akt u dobrovniku

AUTOR STIJEPO BRBORA

Stijepo Brbora je homo ludens, koji ne miruje, koji ima stalno nove zamisli i projekte, koje polako realizuje i iznosi na svetlost dana. Ovde sam ga snimio na jednoj izložbi u Dubrovniku, u pozi koja govori o vedrini njegovog radoznalog duha. Više o autoru na brbora.net.

STIJEPO BRBORA, AUTOR DRAGAN M BABOVIĆ