KOREN SVEGA AUTOR DRAGAN M BABOVIĆ

Tog dana, kada je napunio pedeset godina, probudio se potpuno ravnodušan. Nastupilo je mirovanje i nagona i duha. Da nije postao ravnodušan, to bi ga zabrinulo. 

Kraj njega je ležala žena koju je voleo toliki niz godina i koja mu je dala pola svog života. Koliko juče u njemu bi se rasplamsao žar, ali sada, njihove se ruke kreću davno utabanim stazama, poljupci ostavljaju pečat na uvek istim mestima. Ukratko, strast je bila zamenjena rutinom. Dok su ispijali prvu jutarnju kafu, supruga mu reče, kao uzgred:

- Osetila sam jutros da ti nije bilo baš stalo...
 
Nije ništa odgovorio, jer nije imao šta da kaže. Sve što bi rekao samo bi pokvarilo i to malo što se desilo. I pored ravnodušnosti, brinulo ga je što sopstvenu ženu lišava žara.

Te večeri je bilo otvaranje izložbe njegovih fotografija. Okupilo se dosta sveta. Jedan stariji fotograf mu priđe i reče:
  
- Kolega, biću iskren. Na ovoj fotografiji koju ste izložili ima svega: odlična kompozicija, proporcije elemenata, ritam, kontrasti, dinamika, ali nešto mi nedostaje. Nema nikakvog žara. Ne osećam nikakvo zračenje iz nje, kao da nema dušu. Oprostite, nisam zlonameran, možda sam ja postao ravnodušan, možda je vaša fotografija u potpunom redu, a ja ostao hladan.

- Nema problema, kolega, delimo krivicu na pola, pa idemo dalje.

Izložba je protekla kao i sve druge, sa manje ili više oduševljenja, ali je ipak preovladalo opšte ravnodušje.

_____________________


Fotografija KOREN SVEGA nastala je u avgustu 2013. godine na jednoj od brojnih plaža na Hecegnovskoj rivijeri u Crnoj Gori. Celoga leta se krećem među kupačima i snimam zanimljive poze, način oblačenja, rekvizite, nakit, pokušavajući da izbegnem lica na kojima bi se osobe prepoznavale i čime bih, možda, ugrozio njihovu privatnost. Fotografije ovog tipa su rezultat traganja za univerzalnim pričama, u kojima postoji govor tela. Zapravo, želim da na pomalo satiričan način prikažem moderan život kroz poređenje društvenih klasa. Jednoga dana mi je kolega fotograf Aleksa Trbović ovu fotografiju uporedio sa slikama engleskog fotografa Martina Para, čije fotografije sadrže sličan oblik humora.